En unik ø i Ægæerhavet

Forside Praktiske forhold Honning fra Ikaria

Honning fra Ikaria 

Naturen på den græske ø Ikaria er usædvanlig varieret: høje bjerge, frodige skove, mange vandløb og åbne områder med lav vegetation. Der er et højt niveau af biodiversitet og meget lidt konventionel dyrkning og sprøjtning.

Trods tidligere fattigdom, verdenskrige, borgerkrig og andre ulykker bliver mange øboere meget gamle (jævnfør Blue Zones). Mange mener, at den lille dosis lokal honning, som de fleste øboere indtager hver dag, er en væsentlig årsag til, at indbyggerne bliver så gamle, og at kræft, demens m.m. først indtræder langt senere i livet, end tilfældet er andre steder i verden. Øboerne oplever honningen som meget helbredsstyrkende og specielt stærk antiinflammatorisk og antibakteriel.

Afhængig af de forskellige arter af naturområder fremstår forskellige typer honning:
·       forårsblomster
·       sommerblomster
·       timian
·       blandet skov
·       fyrreskov
·       lyng
·       jordbærtræ
og blandinger heraf.

Lynghonningen (engelsk: heather) kaldes af øboerne anama meli (lyng på græsk: PEIKI – udtales RIKI). Den har en bitter-sød smagskombination og anses for specielt unik og værdifuld. Årets produktion af lynghonning er ret begrænset, og den frigives normalt til salg i januar-februar.

Det er også muligt at købe en kombination af honning fra lyng og græske jordbærtræer (engelsk: strawberry tree – latin: Arbutus andrachne). Den er mere bitter end den rene lynghonning.

 


Det græske jordbærtræ er et stedsegrønt træ, der er meget udbredt på Ikaria. Det bliver op til 12 m højt, og når det er blevet over 2-3 m højt begynder den glatte bark om sommeren at skalle af (eksfoliere). Stammen får herefter en pistaciegrøn farve, der gradvist bliver orangebrun. Træet blomstrer om foråret, og om efteråret modnes de 1-2 cm store bær med en smuk rød farve. Bærrene er rige på antioxidanter, og de kan bl.a. bekæmpe stafylokokker. De siges at fremme hukommelsen, og de bruges bl.a. i brændevinen raki.

Ikaria-honning er normalt mørk, aromatisk og tyktflydende. Lynghonningen er lidt mere fast og karamelagtig, og den har en lang og varieret eftersmag.
  


Mange med kendskab til honning fra forskellige steder i verden mener, at honningen fra Ikaria hører til blandt de bedste i verden. Det bekræftes bl.a. ved, at en biavler i Rahes, Ioannis Kochilas, har opnået, at hans honning flere gange har fået guldmedalje ved de årlige ”konkurrencer” i Bologna om verdens bedste biologiske honning. På billedet ses Kochilas med en ung hjælper.

  

Køb på Ikaria
I den vestlige del af Ikaria kan honning bl.a. købes her:

  • I det gamle stenhus på nordsiden af ”hovedgaden” nærved kirken.
  • Raches: Butikkerne Melia (se nedenfor) og Women’s Corporation.
  • Agia Polykarpos: Honningbutik nord for byen.

Se nærmere under menupunkterne ”Praktiske forhold” og ”Butikker”.

Køb i Danmark
Som dansker kan man købe honningen således:

På hjemmesiden ikariahonning.dk fortæller en dansk importør om honningen, der kan bestilles direkte fra hjemmesiden eller købes hos en af de oplyste forhandlere.

Ved at bestille honningen fra butikken Melia i Raches på Ikaria. Indehaveren, der taler engelsk, hedder Vassilia. Man kan få tilsendt en produktoversigt ved at kontakte hende på mail meliaproducts@hotmail.gr eller telefon +30 2275041350 (bedst i januar-februar). Derefter sender man bestillingen, og hun tilbagesender et tilbud inkl. fragt. Så laver man en bankoverførsel, og honningen afsendes. Honningen er i glas, og fragten er ret dyr. Derfor skal man nok minimum bestille 5 glas. (Eksempel på fragtpris i 2023: 34 euro for pakke med 7 store glas på 910 g. og 6 små glas på 460 g.) Honningen er forsvarligt pakket ind, men hvis der er sket skade på et eller flere glas, skal man fotografere skaden og give besked herom til Vassilia. Man vil da vederlagsfrit få tilsendt nye glas.

Forslag til indtagelse
En teskefuld om morgenen – så vidt muligt ikke på en metalske (men derimod gerne på en træske eller en hornske fra hornvarefabrikken.dk). Honningen bør indtages naturel og således ikke opløst i varme drikke. Mærk gerne nuancerne i eftersmagen og skyl derefter munden med lunkent vand for at normalisere PH-værdien i munden.