En unik ø i Ægæerhavet

Forside Kultur og seværdigheder Helbredende kilder

Helbredende kilder


I den østlige del af Ikaria findes en del varme kilder, der indeholder vand med en ganske særlig sammensætning af mineraler og radium. Vandets helbredende virkning har været kendt langt tilbage i tiden, og fra det 4. århundrede f. Kr. opstod i Therma på sydøstkysten en hel by, hvor de tilrejsende kunne blive plejet og behandlet med det mineralholdige vand – den såkaldte hydroterapi.

Omkring år 200 e. Kr. blev Therma imidlertid ødelagt af et jordskælv, og den antikke by blev sidenhen ikke genopført. Først i starten af 1900-tallet opstod i den nyopførte by, benævnt Therma, på ny en mere organiseret udnyttelse af de helbredende kilder.

Omkring 300 m nordøst for det nuværende Therma har man ved Xalasmena Therma, hvor Leumakia-kilden løber ud i havet, fundet bygningsrester, der formentlig stammer fra det antikke Therma. Der er både rester af mure på land og i vandet ud for kildens udløb. For at komme til dette sted skal man gå ad en lille sti forbi Pension Agriolykos.

Den terapeutiske virkning af det varme kildevand sker hovedsagelig gennem indånding. Kun en mindre del sker gennem huden. 80% af det optagne radium er ude af lungerne efter en time og resten efter 23 timer. Radium er et grundstof, der blev opdaget af det franske ægtepar Curie i 1898. ”Mache” anvendes som måleenhed for radioaktiviteten. Radium har sidenhen været anvendt i forskellige terapiformer – blandt andet til behandling af kræft. Som et eksempel på et nyt lovende lægemiddel kan nævnes den norsk-udviklede kræftmedicin Radium223.

Det varme kildevand siges at have en gavnlig indvirkning på bl.a. muskler, hud, luftveje, hjerte, kredsløb, lever, nyrer og urinveje. Mange lidelser kan lindres eller helbredes. Det gælder f.eks.: nervebetændelse, iskias, parkinson, polio, leddegigt, slidgigt, eksem, psoriasis, bronkitis, astma og barnløshed.

Man må maksimalt opholde sig i de varme bade eller det varme havvand ved kildeudløbene i 20 minutter. Der skal gå mindst 1-2 timer efter et let måltid og 4-6 timer efter et større måltid, før opholdet i vandet må finde sted. Vandet må ikke være for varmt. Efter badet skal man søge ro, drikke vand og gerne spise noget frugt.

Hvis man har mulighed for at tilbringe en lidt længere periode på Ikaria, kan det anbefales at bruge en del af ferien til et kurophold i Therma og resten af ferien i det smukke og interessante område på den nordvestlige del af øen omkring byerne Nas, Armenistis, Gialiskari og Rahes.

Spa-steder i Therma
I Therma findes 3 indendørs spa-steder – to kommunale og et privat.
Detaljerede oplysninger om stederne findes her visitikaria.gr/en/discover/thermal-spas

     

Apollon Spa
Dette kommunale spa ligger for enden af vejen, der fører ned til sandstranden. Foran bygningen står en statue af Asklepios – lægeguden i den græske mytologi, søn af Koronos og Apollon. Man kan selv vælge, om man vil benytte vand med et højt eller et lavt radioaktivt niveau.

     

Spilaio Spa
Et kommunalt spa, der ligger i en naturlig grotte ud mod vandet i den sydvestlige del af den lille bugt. Vandet har et lavt radioaktivt niveau. De tilbyder hammam med kapacitet til 15 mennesker. ’Hamman’ betyder normalt ’tyrkisk bad’ (dvs. hammam-sten, peeling, dampbad, massage, afslapning m.m), men vi ved ikke, hvad begrebet dækker i denne spa.
Hvis man svømmer forbi Spilaio spa mod sydvest langs kysten, kommer man efter et øjeblik til et sted, hvor endnu en varm kilde løber ud i havet.


Kratsa Spa
En privat spa, placeret i en bygning i et stræde lige før man når stranden. Vandets radioaktive niveau er middelhøjt.


Lefkada kilden
Denne kilde udspringer ved havet 2½ km vest for Agios Kirikos på sydkysten. Kommer man ad kystvejen fra Agios Kirikos og kører i retning mod Xylosyrtos, ser man på højre hånd et stort forladt hotel ”Toula”. Det var tænkt som et kurhotel baseret på de termiske kilder, men blev aldrig fuldendt. Længere fremme passerer man to huse på højre hånd, og lige før vejen drejer skarpt til højre, skal man parkere og finde en lille sti ned mod vandet. Der står muligvis et lille blåt skilt med ”Hot mineral springs”. Følg stien skråt ned mod vandet i østlig retning. Efter 3 minutter kommer man til kildeudspringet. Hvis man vil bade, så find et sted lidt væk fra kildeudløbet, hvor vandet har en passende temperatur.
På Ursulas tysksprogede hjemmeside har en tysk kvinde berettet om kilden:
news.ikaria.ch/der-strand-von-leukada-ausgesprochen-lefkada
 Kilden Agia Kyriaki
Kilden udspringer på vestsiden af en lille bugt, der ligger på nordvestkysten lige vest for den lille havn ved lufthavnen. På kortet 332 Ikaria fra Terrain kaldes stedet for Armirída. Vandets radioaktive niveau er lavt, og temperaturen er lidt lavere end Lefkada kildens. Der er opsat en omklædningskabine. På Ursulas hjemmeside har en tysk kvinde udførligt beskrevet, hvordan man finder kilden:
news.ikaria.ch/thermalquelle-agia-kyriaki