En unik ø i Ægæerhavet

Klostre

 

Af de nedenfor nævnte klostre fungerer kun Moni Mounde stadig som kloster og er beboet af nogle få nonner.
 

Theoktisti

Klosteret Theoktisti ligger ca. 4 km syd-vest for Kampos nær ved landsbyen Pigi. Det er bygget i tilknytning til et lille kapel, Theoskepasti, som er placeret under en klippe.

Nonnen Theoktisti kom fra øen Lesbos og bosatte sig på dette sted som eneboer. Senere udviklede stedet sig til et nonnekloster, som i det 15.-16. århundrede var beboet af ca. 100 nonner.

Der findes ingen præcis datering af den første kirke, som byggedes delvis ind i klippen, men man anslår, at den er opført omkring år 1300. Overleverede inskriptioner fortæller, at klosteret var i funktion i 1688, men dets grundlæggelse må have fundet sted betydeligt tidligere. I 1982 blev klosteret forladt af de sidste 2 nonner, og i dag er det ubeboet. Et par lokale kvinder passer stedet i åbningstiden, og der er også en lille butik, hvor der sælges drikkevarer og lokale produkter, såsom honning, loukoumades og krydderurter, som de selv har samlet i bjergene. Loukoumades er en varm og sød dessert, som tilberedes, mens man venter.
Det er gratis at besøge stedet.

I kirken ses mange fresker fra det 17. århundrede med fine eksempler på periodens byzantinske kunst.

Traditionen fortæller, at relikvierne af den hellige Theoktisti blev fundet af lokalbefolkningen, som derefter satte dem i den nærmeste hule under et gigantisk klippestykke. Hulen blev senere indrettet som kapel – navnet på kapellet Theoskepasti betyder, at dets tag er tilvejebragt af Gud.
 

Theoktisti kirken

Theoskepasti kapellet

Moni Mounde

Dette nonnekloster ligger smukt i de skovrige bjerge ca. 6 km syd for Gialiskari og i nærheden af landsbyen Kastanies. Det er opført i ca. 1460 og bebos fortsat af 2-3 nonner. Der er åbent om formiddagen og sidst på eftermiddagen.

I klosteret findes talrige vægmalerier og gamle ikoner. Kirken er en 3-skibet basilika.

I 1947 til 1949 under borgerkrigen tjente klosteret som sanatorie. Mere end 120 politiske fanger blev behandlet for tuberkulose.

     

Isidoros

Klosteret (eller måske snarere en kirke med nogle boliger) ligger i bjergene ca. 4 km nord-øst for byen Karkinagri på syd-vest kysten. Klosteret er ubeboet.

Fra klosteret er der en smuk udsigt ud over sydøen og ned over området Koumaro, der er en forladt bebyggelse. Nogle hævder, at spedalske blev anbragt her for et par hundrede år siden.

      

Mavrianou

Klosteret ligger midt på vestkysten få kilometer fra Vrakades i de nøgne klippeområder. Det er sandsynligvis opført i slutningen af 1700-tallet, men har været forladt siden 1960.

Klosteret med kirke og 10 celler var tidligere beboet af nonner. Beliggenheden er betagende, og der er en ganske særlig stemning omkring stedet.

Rester af marmorsøjler og keramikstykker spredt rundt på grunden indikerer, at der engang har ligget et tempel eller en boplads her.

     

Onoufrios

Klosteret ligger i den sydlige udkant af landsbyen Oxe, ca. 4 km nord for Agios Kirikos.

I dag kan man se ruiner af klosterceller samt en smukt beliggende lille klosterkirke. Taget på kirken er specielt, idet det er delt i 3 niveauer: et firkantet, et rundt og et oktagonalt.

Rundt om klosteret findes rester af vinmarker og haver, tidligere dyrket af munkene. Desuden har man fundet ruinerne af en ovn, hvori munkene brændte den keramik, som blev solgt fra klosteret. Også en gammel oliepresse er fundet på stedet.

For at finde frem til klosteret skal man køre ad hovedvejen mellem Evdilos og Agios Kirikos.