En unik ø i Ægæerhavet

Kirker


Der findes et stort antal kirker spredt ud over øen. De fleste er bygget i 1700- og 1800-tallet. Kirkerne fra 1900-tallet er bygningsmæssigt ikke særlig interessante.

De små kirker, der er ældre end 150 år, er ofte spændende at besøge, idet stemningen inden i kirkerne giver besøgeren en fornemmelse af ældre tiders hårde ydre liv og inderlige indre liv. Placeringen af de mange små kirker og kapeller kan ses på kortet 332 Ikaria fra Terrain. Her nævnes blot nogle udvalgte.
  

Agia Irini

Kirken Agia Irini ligger i Kampos ved foden af det antikke ruinområde. Den er Ikarias ældste bevarede kirke, bygget i 1100-tallet. Normalt er kirken lukket, men ved at spørge sig for kan man nok finde en, der vil åbne den.

Den første kirke bygget på dette sted dateres til det 6. århundrede, og man kan stadig se rester af den, fx dele af alteret, et murstykke og spredte stykker af mosaikgulvet. Oprindelig har der stået et Dionysos-tempel her, og materiale derfra har været genbrugt ved bygningen af den første kirke – fx søjlerester, som kan ses ved den delvis bevarede indgangsportal.

     


Agios Pavlos

Den lille kirke Agios Pavlos ligger lidt uden for den nordlige del af landsbyen Akamatra, ca. 4 km syd for Evdilos. Den er en af de ældste kirker på øen og indeholder delvis bevarede fresker.

Man kan kun komme til kirken ved at gå til fods ad en sti fra Akamatra. Kirken kan være lukket, men gennem vinduerne kan man få et indtryk af den indvendige del.

   

Efktirion of Archangel

Kirken Efktirion of Archangel (ærkeenglens bønner) er en af de ældste kristne kirker på Ikaria. Ruinerne af kirken er beliggende på højre side af vejen lige før landsbyen Miliopó, når man kommer fra Karavóstamo. (Det er i 2018 ikke lykkedes os at finde den.) De lokale kalder kirken Taxiarchis.

De ældste dele af kirken dateres til slutningen af det 4. årh. e. Kr. Det har været en basilika med træloft –15 meter lang og 6½ meter bred.

Der er stadig en del rester at se i dag: buen over alteret, inskriptioner på marmorstykker og søjler af rød marmor. Det er værd at bemærke en kasseformet grav i gulvet.