En unik ø i Ægæerhavet

Forside Vandreture Vandring - introduktion

Vandring på Ikaria 


Der er usædvanlig mange muligheder for vandring i smuk og afvekslende natur på Ikaria. På grund af de høje bjerge og undergrundens evne til at opsuge regnen og senere afgive vandet til elve og små vandløb, er der på den nordlige side og på en del af midterøen en frodig natur med skove og buskområder. På den resterende del af øen er der en øde og barsk natur, ofte med kæmpestore stenblokke ”tilfældigt” spredt ud over områderne. 

Vandrestierne er markeret med røde mærker eller med sten lagt oven på hinanden i kegleformede klynger. Al mærkning og buskrydning foregår på frivillig og ulønnet basis af ildsjæle fra Ikaria og af tilrejsende – især i juli og august måned. Mange af stierne er de stier, som indbyggerne gennem århundreder har gået på, når de skulle besøge hinanden, handle eller til kirke. De kaldes "monopati". Indimellem passerer stierne århundreder gamle mere eller mindre intakte stenhuse. Man kan således samtidig både glædes over den smukke natur og fornemme livsvilkårene for de generationer af indbyggere, der har kæmpet for at overleve på denne særegne ø. 

Det er karakteristisk for Ikaria, at beboerne gennem tiden har levet spredt i bjergene, og at der kun har været få egentlige bydannelser. Denne måde at bo på er i høj grad bevaret også i vor tid. Der er beboede områder med spredt bebyggelse, og så er der den vilde natur uden for disse områder. Der er normalt ingen overgangsformer. Når man er på vandring i den vilde natur, møder man næsten aldrig andre mennesker. I juni 2017 gik jeg 2-4 timer hver formiddag i 3 uger uden at møde andre mennesker. 

Det begrænsede antal mennesker, der ønsker at vandre i bjergene, har medført, at der ikke findes særlig systematiske og nøjagtige beskrivelser og kort over vandrestierne. Man må i et vist omfang prøve sig frem og gøre sine egne erfaringer. Det var grunden til, at jeg for en del år siden begyndte at tegne mine egne kort. I begyndelsen var de kun skitser til mig selv, men lidt efter lidt gjorde jeg mere ud af dem, så andre også kunne benytte dem. Det er disse kort, der er gengivet på undersiderne til dette menupunkt om vandring på Ikaria.

De kort, der bedst viser vandrestierne på Ikaria, er:

 • Anavasi Topo Ikaria, Hiking map, 1:35.000.
  Det er et kombineret køre- og vandrekort.
  De vigtigste vandreruter er omtalt med en kort tekst.

 • Terrain 332 Ikaria, 1:35.000.
  Et godt bilkort, hvor mange vandreruter også er vist.
  Seværdigheder og de vigtigste vandreruter er omtalt. 

I den lille bog Ikaria Island – Explore and Experience findes for nogle udvalgte områder mere detaljerede kort end de to ovennævnte. Bogen omtaler 10 vandreruter og indeholder også en kort introduktion til Ikaria. 

Hverken de to kort eller bogen viser alle vandreruterne, og enkelte af de viste ruter findes ikke i virkeligheden. Kortene og bogen kan bl.a. købes i souvenirbutikker. 

En flittig og omhyggelig tysker, Peter Rütten, der har besøgt Ikaria adskillige gange, har udarbejdet en god lille bog Wanderwege auf Ikaria med en beskrivelse af mere end 50 vandreruter. Bogen kan normalt købes i kvindernes kooperative butik i Rahes. 

I 2005 udgav Angelos Calokerinos et perspektivkort The round of Rahes on foot – map Guide. Det kan muligvis stadig købes i enkelte souvenirbutikker. Kortet er ikke særlig nøjagtigt, men det giver et overblik over stierne og har på bagsiden en god introduktion og omtale af det, man møder undervejs. 

Der er flere rejsebureauer og hoteller, som arrangerer organiserede vandreture. Vi har dog specielt gode erfaringer med disse to personer, som begge har boet på øen i mange år og taler godt engelsk:

 • Lefteris Trikiriotis. Han har stor viden om øens historie, samfundsforhold, geologi, planter m.m. Tlf.: +30 6974042417. Mail: info@ikarianfootprints.com
  Se en billedserie på ikarianfootprints.com eller søg på Lefteris Trikiriotis på Facebook.
  På YouTube kan man se en lille videofilm om Lefteris' vandreture. Filmen varer ca. 5 min.
  Søg på: Ikarian Footprints YouTube.

 • Lina Tsingerlioti. Hun har især stor viden om planter, buske og træer og ved rigtig meget om, hvordan planterne gennem tiderne er blevet anvendt sundhedsskabende og til helbredelse af sygdomme. Tlf.: +30 6974218541, mail: tsingerlioti@gmail.com.
  Hun er knyttet til Ikaria tours. ikariatours.com

Og så nogle praktiske råd:

 • Brug lange tynde bukser for at undgå sår ved buskadser og for at undgå at blive stukket af et lille insekt, der vistnok kaldes Sknipa. Det er særlig udbredt hver 6.-8. år og angriber bare ben, der ved stik kan hæve kraftigt og kræve antibiotika. Sørg for at dække de bare hudflader, der er mest udsat for at blive forbrændt. Brug en hat med skygge – f.eks. en stråhat.

 • Brug vandrestøvler eller sandaler med gode såler, der kan stå fast på skrånende klipper. Bruges sandaler skal sålen helst gå 1-2 cm længere ud end den forreste tå, således at sålen kan absorbere slag fra sten.

 • Medbring en lille rygsæk med kort, kompas, mobiltelefon, proviant, meget vand og eventuelt kikkert, fotoapparat og lille grensaks. Der er mobildækning i nærheden af bebyggede områder og de fleste steder på nordsiden af øen, men normalt ikke på det højtliggende plateau midt på øen og på de stejle klippeskrænter mod syd.

 • Gå ikke i middagsheden og fortæl andre hvor du agter at gå hen – rute eller område – og hvornår, du forventer at være tilbage.
   

De fleste stier er mærket med runde røde mærker, som undertiden kan være utydelige og svære at finde. Af og til er der opsat skilte, der i et vist omfang peger i den rigtige retning. I nogle områder på det højtliggende plateau er stierne angivet med kegleformede stenvarder. Man kan også møde ruter markeret med grønne mærker. De angiver bike-ruter til særlig terrængående motorcykler og er i de fleste tilfælde udlagt af Yannis fra Pension Atsachas mellem Armenistis og Gialiskari. De er udmærkede at gå ad, hvis man følger den tiltænkte kørselsretning. Normalt bruges ruterne kun af motorcyklerne ved enkelte arrangementer i april og maj måned. 

Mine egne kortskitser, som ses på de følgende undersider, er ligesom de græske kort ikke særlig nøjagtige. Jeg begyndte at lave kortene til mig selv for at undgå, at jeg ved senere vandringer ad samme rute skulle gentage de samme fejl. I de første år tegnede jeg kortene med nord nedad (sådan som det opleves, når man stiger op fra Armenistis), men senere, da jeg ville gøre kortene mere nøjagtige og tilgængelige for andre, tegnede jeg dem med nord opad. 

Kortskitserne omfatter kun den vestlige og midterste del af Ikaria. Jeg har grupperet dem efter geografiske områder og nummereret dem med et bogstav, der angiver området, og et tal, der viser de enkelte turforslag inden for det pågældende område. Områderne ses på kortet nedenfor. Kortskitserne kan udskrives ved at trykke på knappen "Download kort".

Jeg vil sætte stor pris på at modtage rettelser og også gerne forslag til nye ruter, tegnet op efter den notation, jeg har brugt i de nyeste kort. 

Det vil være en stor glæde for mig, hvis denne hjemmeside kan medvirke til, at andre kan få nogle berigende vandreture på Ikaria!  
Finn Madsen, juni 2018.
 

Download kort