En unik ø i Ægæerhavet

Forside Vandreture H – Syd for søerne

H – Syd for søerne 

Området omkring Myrsonas-floden i retning mod Ammoudia og Zizokambos.
 

Søerne, som er opstået ved en opdæmning af Mysonas-floden, ligger 3-4 km øst for Rahes. Størstedelen af området er skov, men terrænet bliver gradvist mere åbent jo længere mod syd, man kommer. Turenes sværhedsgrad spænder fra lette til middelsvære. Mange af dem foregår på små jordveje. 

Ved søerne findes et lille serveringssted Kantina, hvor man kan købe kaffe, safter og et godt og let måltid. Stedet blev tidligere drevet af en engelsk kvinde Laila, men er i 2017 overtaget af Lefteris, Harris og Ildi, der ved meget om øen og sammen har firmaet Discover Ikaria.  

Nær en af stierne ligger Atsachas shelter, som er et hus bygget under en kæmpe klippeblok. Det ligger ved et vandløb ½ km vest for bjerget Samaki. Huset er bygget af Yannis, der sammen med sin kone ejer spise- og overnatningsstedet Atsachas mellem Armenistis og Giasliskari. Oprindelig byggede Yannis’ far et hus under klippeblokken, men Yannis har skabt det nuværende moderne indrettede opholds- og overnatningssted. Ved henvendelse til Yannis er det er muligt at leje huset. Det er ret dyrt, så det vil økonomisk set være bedst at være en gruppe. 

I den lille bog Ikaria Island – Explore and Experience er der et godt kort over en del af området.


H1. Syd for Kastanies

En let rundtur på 1½ time i skovterræn. Turen starter i Karimalato ½ km vest for søerne, hvor vejen mod Rahes støder sammen med vejen mod Agios Polykarpos. De første to km går man mod syd på jordvejen, der går mod Erifi-området og videre til vandreservoiret – den såkaldte ”cykelvej”. (Den nåede kun at blive anlagt som cykelvej i den anden ende.) Derefter forlader man denne vej mod Erifi og går mod sydvest ad en jordvej, der ender ved nogle gamle stenhuse. Herfra er der en ikke-mærket sti nordpå til Kastanies. Fra Kastanies går man ad jordvejen tilbage til udgangspunktet.

 

Download kort


H2. Mod syd til Ammoudia

En 4 km let tur på jordvej – mest i skovterræn. Man kan gå samme vej ud og hjem eller gå en rundtur ved at følge turene på nogle af de andre kortskitser. Turen starter i Karimalato ½ km vest for søerne, hvor vejen mod Rahes støder sammen med vejen mod Agios Polykarpos. Man går mod syd på jordvejen, der går mod Erifi-området og videre til vandreservoiret – den såkaldte ”cykelvej”. Når man nærmer sig Ammoudia og nede i dalen ser en hvid varevogn uden hjul (jeg kan ikke forestille mig, at den er blevet fjernet), kan man gå tilbage ad samme vej. 

En anden mulighed er at gå ned i dalen og følge de røde mærker eller grønne bike-mærker mod øst nord om Zizokambos og videre forbi Atsachas shelter (se plan H3, H6 og H7). En tredje mulighed er at gå videre i retning mod Erifi til Spitaki Mamis hytten (se rute E4). Herfra kan gå samme vej tilbage eller fortsætte ad cykelvejen til vandreservoiret og derfra videre ad bilvejen tilbage til udgangspunktet.

På billederne nedenfor ses kantinaen og den sydlige sø.
 

Download kort


H3. Rundtur Ammoudia – Zizokambos

Turens første del svarer til H2-turen. Fra Ammoudia går man nord om Zizokambos frem til Atsachas shelter. Herfra kan man komme tilbage til søerne på 3 måder, som fremgår af plan H5 og H6.

På billederne nedenfor ses Atsachas shelter og den sydligste af søerne.

Download kort


H4. Lille rundtur omkring søerne og Myrsonas-floden

Denne tur varer omkring en time og er en af de letteste. Den går gennem et varieret og meget smukt skovterræn. I september kan der dog være en del fluer i området. 

Turen starter ved Kantinaen, hvorfra man følger jordvejen mod syd. Når den ikke går længere, fortsætter man mod sydvest ad en ikke-mærket sti, der krydser Myrsonas ved et smukt sted, hvor to floder løber sammen. Lidt efter starter igen en jordvej, som fører tilbage til vejen mellem Rahes og Maratho. Ad den går man mod øst tilbage til Kantinaen.
 

Download kort


H5. Syd for Moni Mounde

En let tur i smukt skovterræn. Den kan kobles sammen med tur H6 eller H7 og herved blive til en rundtur. 

Turen starter 200 m syd for Moni Mounde i et vejsving. Efter 2 km kommer man til et åbent område med en lille dam. Herfra kan man gå samme vej tilbage. Man kan i stedet enten gå mod vest ad en rødt mærket sti og senere ad jordveje tilbage (se plan H6) eller fortsætte mod sydøst i retning mod Atsachas shelter og Zizokambos (se plan H7).
 

Download kort


H6. Lang tur syd for søerne

Kortskitsen viser mulighederne for rundture i det skovrige område syd for søerne, og den viser også de 3 muligheder, der er for at komme på længere ture ind i området. De 3 muligheder starter alle fra jordvejen mellem Rahes og Maratho. Den vestlige mulighed er vist i kortskitse H2, den midterste i kortskitse H5 og den østlige i kortskitse H6 og H7. Ad alle 3 ruter kan man komme ud til Atsachas shelter og Zizokambos-området. Og man kan skabe rundture ved at gå ud ad én rute og tilbage ad en af de to andre.
 

Download kort


H7. Til Atsachas shelter og Zizokambos-området

Denne rute er den østlige måde at nå frem til Atsachas shelter og Zizokambos-området. Det meste af turen fremgår også af kortskitse H6. Ruten har den svaghed, at en del af den ikke er mærket, og at man på denne del let kan komme til at gå forkert, især når man går fra syd mod nord.

På billederne nedenfor ses Atsachas shelter.
 

Download kort